onsdag 9 november 2011

Inför de första testerna

De enda testerna som är nödvändiga för att avgöra om målet har nåtts eller ej, är egentligen ett start- och ett avslutningstest - i detta fallet två Coopertest. Men för att få fler verktyg att kunna bedöma om träningen ger de effekter jag är ute efter, och för att få säkra pulszoner att utgå ifrån, så tänker jag även göra mjölksyratester på löpband och cykel (jag kommer att köra en del träning på cykel, även om det är löpförbättringen som bloggen handlar om).

Dessutom vill jag köra ett kontrolltest eller prestandabaserat test, nämligen 10 km löpning. Detta för att titta på överföringseffekten från Coopertestets 12 minuters löpning: vad innebär den träning jag gör för att maxa Coopertestet för min tid på milen? Jag vill hemskt gärna se en bra effekt på lite längre löpning också, även om träningsprofilen kommer att vara vinklad mot snabbhet på kortare distanser.

Mycket forskning visar att intensiv men kortare träning ger de flesta av de effekter man har nytta av vid lite längre aktiviteter (och då pratar jag inte om maran eller halvmaran, där det i mångt och mycket är tvärtom, att grunden utgörs av förmågan att kunna arbeta under en längre tid oavsett tempo, och där intensitet och snabbhet är något man kan addera efter hand), men man ska inte underskatta den mentala biten - i mitt fall tillvänjning av att springa längre än 2 minuter! Mitt upplägg drivs dels av nyfikenhet om forskningens rön är applicerbara i min träning, och dels av förhoppningen om just detta - i sanningens namn framstår ett lågintensivt malande under lång tid som ett oöverstigligt hinder i mitt liv, och om detta halvår och denna blogg kan visa att jag inte är hänvisad till det, så är det en personlig framgång!

Till sist slänger jag in en kroppskompositionstest, eller fettmätning, eftersom jag inte har för avsikt att förlora i vikt (känns som om jag hittat "min" vikt, efter att ha vägt både 20 kg mer och 20 kg mindre under de senaste 20 åren). Kan vara bra att ha som underlag för bedömning av kost och kaloriintag i förhållande till den ökade andelen aerob träning.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar