Pass 1: tempolöpning 2 x 15 minuter, plus 30 minuters funktionell styrketräning bestående huvudsakligen av bålövningar som olika varianter av plankan, övningar på gymboll, enarmsrodd och
-press i dragmaskin stående på ett ben. Tempolöpningen är ju som sagt ingen tempolöpning per definition, utan en långsammare variant. Dock finns det inga argument för att den fortfarande ska hållas i samma tempo som distanslöpningen, så idag skippade jag några steg i schemat, och sprang i 6-minuterstempo. Det är lätt att inse att det går framåt, med tanke på att denna långsamma tempovariant faktiskt går snabbare än mitt första coopertest. Tänkte köra ett Coopers ungefär i halvtid, dvs i februari, för att se om målet till 1 juni ser realistiskt ut.
Pass 2: 4 st 30-sekunderintervaller på Ski Ergen på 95 % av maxeffekt, mellan 1:45 och 1:50/500 m. Detta kördes efter 45 minuters tung styrketräning med fr.a. skivstång.
Knäböj med skivstång
Utfall med kettlebells
Pass 3: 4 x 4-minutersintervaller på löpband, efter 30 minuters styrketräning med TRX-band. Mage, rygg och skuldror i fokus, med "fusk"-muscle-ups som avslutning (fötterna i golvet hela tiden. Startar i sittande och drar sig upp, svänger snabbt om med händerna, och pressar sig upp till stående som med en "dips").
Slutmoment i fusk-muscle-up
4 x 4-löpningen var lite för långsam förra gången (5:30-tempo) för att jag skulle uppnå rätt träningseffekter , så idag körde jag fullt ut enligt laktattestets anvisningar, dvs 5-minuter/km. Funkade bra, men skulle fortfarande vilja cranka upp farten lite grand till nästa gång (kanske 4:45?), mest beroende på att pulsen lade sig jämnt på ca 90 % av maxpuls, och bara nådde zon 5 i slutet av passet i någon ynka minut.
4 minutersintervaller med 2 minuters vilotid. Jämnt tak på topparna och djupa pulsdykningar till zon 2 i vilan skvallrar om ett perfekt upplägg (den knasiga tredje vilokurvan är pga omknytning av skor)! Frågan är om jag kan dra åt skruvarna ytterligare till nästa gång?
Om man nu jämför stegringslöpningen med 4 x 4-löpningen när det gäller tid som tillbringats i de olika zonerna, så ser det ut så här:
Stegringslöpning
4 x 4-löpning
Tabellerna visar tiden i minuter som lagts på respektive pulszon. Med 4 x 4-intervaller vill man uppnå maximal träning av syreupptagningsförmågan genom att få en lång sammanlagd tid i zon 5, förutsatt att man inte drar på sig en massa mjölksyra (vilket pulskurvan isåfall direkt skvallrar om genom sluttande tak på arbetsperioderna och svårighet att få ner pulsen däremellan).
Med stegringslöpningen däremot, är ju målet att förbättra löpteknik, koordination och fart/frekvens. Då blir pulskurvan egentligen ganska ointressant, det är effektutveckling och fart som man får ha som referens. Dock kan pulsen fortfarande säga något om ifall upplägget med antal intervaller, tid i varje fart och viloperiodens längd är balanserat, vilket det verkligen var i detta fallet (man ska ha tur ibland vid utprovningar)!
Så vad säger tabellerna då? Ja, 4 x 4-löpningen når bara zon 5 i 2 minuter och 46 sekunder eller 13 % av löpningen, vilket rimmar ganska illa med målet. Men pulskurvan ovan visar också att arbetspulsen ligger precis under zon 5 i de första tre intervallerna, och att endast en liten höjning av farten troligtvis skulle förändra fördelningen zon 4/zon 5 ganska radikalt. Alltså ingen fara på taket.
En förändring som innebär mer tid i zon 5, mindre i "transportzonerna" 3 och 4, och lite mer i vilozonen 2 är att önska till nästa gång!
Stegringsloppet har en jämn fördelning av tiden i olika pulszoner, vilket är ganska logiskt med tanke på att hastigheten ökar jämnt. Det intressanta är som sagt att vilopulsen snabbt sjunker och att intervallerna därmed är jämna. Att så mycket som 21 % av tiden (5:18 minuter) tillbringas i zon 5 med dessa förutsättningar, är en eloge till tanken bakom "utdragningen" av stegringsloppen till ca 4-minuters varianter: bra maximal träning av hjärta och syreupptag i kombination med fart och koordination! :)